joi, 30 ianuarie 2014

Bebelusul de tinichea al societatii



Deunazi am dat peste imaginea bebelusului de tinichea al societatii...e un bebelus mult dorit si asteptat, parintii plini de incantare se pun in miscare sa-i pregateasca cel mai bun loc in lumea asta: camera lui, patutul lui. ii cumpara biberoane, sterilizator, suzeta, un iepuras de plus.
se naste. de cum ajunge acasa, intra la "academia independentei", trebuie invatat sa se descurce singur, ca sa fie un bebelus de succes. cum altfel ?
cateva lectii dureroase il asteapta.

Ii e foame, cauta sanul, se lipeste de mama. ah, este indepartat, primeste o bucata de silicon agatata de un biberon, 90 ml lapte praf- la portie. are mese la program, din 3 in 3 ore. peste o luna, trebuie sa fie in stare sa-si tina singur biberonul cu lapte praf in manuta.

Nu-i place nicicum in patut. e asa rece si gol, el vine de la cald, din mama. asa ca, o cheama prin plans, nu stie cum altfel...dar daca suspina dupa ea, dupa bratele ei, mirosul ei, este lasat noapte de noapte sa planga, sa stranga in manute un iepuras rece si fara viata. trebuie sa invete sa doarma si sa adoarma singur, in curand sa doarma toata noaptea. chiar daca mama ii aude chemarea ce-o taie pana in suflet, trebuie sa fie brava, sa nu cedeze, sa nu mearga la el. face asta spre binele lui, desigur.

Incet, incet, bebelusul se ofileste pe dinlauntru. foamea de piele, de pielea mamei, caldura de la sanul ei, sunt tanjiri a caror implinire se pierde in mormanul de : "nu-l lua in brate ca-l rasfeti", " nu dormi cu el ca se invata prost", " nu-l adormi la san ca nu-i bine", "te manipuleaza", "toata ziua cu el in brate, nu o sa mai ajunga-n veci independent ", " daca plange, da-i suzeta", "nu-l dragali, saruta-l doar in somn sau doar cand faceti pozele de familie ca altfel devine mamos".

Pe la trei- patru luni trebuie sa bifeze prima mancare solida : sucul de morcovi! apoi cereale, doar trebuie sa corespunda graficului de crestere.
nu-i place, scoate lingurita afara...
tot pe la patru luni trebuie sa il puna mama si tata intre perne sa stea in fund, pe la sase sa-l tina de maini sa umble in picioare. cu cat devine mai repede independent, cu atat mai bine. la final de an e si concurs intre familii. daca castiga, are diploma...de prunc de tinichea!

Asta sa fie definitia independentei reale? independenta prin ruptura, instrainare, fortare ?

Oh, cat de falsa si denaturata e imaginea societatii despre cea mai gingasa fiinta umana.
am ajuns sa cream inlocuitori artificiali pentru prezenta umana. in loc de san ca hrana - biberon, in loc de san ca mangaiere si confort - suzeta, in loc de trupurile noastre langa el noaptea - singur, cu un iepuras de plus. orice, dar nu noi, mama si tata. cu pretul demolarii lui, al bebelusului.

Nu exista mai bun loc pe lumea asta decat bratele mamei si ale tatalui, nu exista mai buna hrana decat la sanul mamei. nu exista sa devina alintat, rasfatat, mamos, nu exista sa ramana mereu in brate, decat daca exact nevoile astea nu i le implinim cand le are. cu cat ii sunt indeplinite nevoile de baza in mod natural si firesc, cu cat nu ii sunt stinse, cu atat va inflori mai mult, cu atat se va simti in siguranta si se va desprinde singur. si cand va face asta, ii vom duce dorul. va pleca de la san, din patul nostru, in camera lui, patul lui, casa lui.

Cu cat fortam independenta, cu atat mai dependent va fi de fapt. faceti un test, mergeti in parcuri si ascultati ce povestesc parintii despre copilul lor : cati se plang ca e mamos si rasfatat, ca nu vrea decat in brate, ca au incercat totul, ca trebuia dezvatat de aia, de aia...de ei...
peste ani, ne va cuprinde regretul ca nu l-am tinut la san, ca nu l-am tinut in brate cand era mic, ca acum nu mai putem. regretul ca nu i-am simtit caldura trupusorului langa noi, ca nu i-am spus "te iubesc" cand era treaz, ca nu l-am mangaiat si sarutat de mii de ori pe zi.




Nu ne mai trebuie bebelusi de tinichea!
Vrem bebelusi de catifea!




Sursa: http://alapteaza.wordpress.com/ - facebook : https://www.facebook.com/groups/alapteazamamami/

2 comentarii:

  1. mda, articolul asta se potrive4ste generatiilor '70-'80, nicidecum unora in care depasind astfel de trairi devenim parinti care stiu, vor si pot sa isi manifeste iubirea pt copiii lor. Total disagree.

    RăspundețiȘtergere
  2. Despre asta era vorba in articol.. SA NE MANIFESTAM IUBIREA FATA DE COPIL.. nu sa il robotizam..sa il aducem la standardele anilor 70'- 80' cum ati spus mai sus .. La finalul articolului se trag concluziile despre care vorbiti dumneavoastra ! total agree with that :) ! cu drag, Irina

    RăspundețiȘtergere